Laden...

Kathodische bescherming


Kathodische bescherming (KB) is overal. Uw auto, de gasleiding naar uw huis, zelfs de verzinkte emmer in uw tuin. Sinds de ontdekking van KB zo’n 200 jaar geleden is ons begrip van corrosie en hoe we die kunnen bestrijden enorm toegenomen. Waarom ijzer roest is geen geheim meer. Wat wij eraan kunnen doen ook niet. IJzer roest populair gezegd omdat de daarin aanwezige energie die er in de hoogoven is ingestopt om van het erts ijzer te maken, er weer langzaam uitkomt waarbij het ijzer weer erts wordt: een leeglopende batterij.

Wat KB bijzonder maakt is dat wij de processen die bij corrosie betrokken zijn, volledig in kaart kunnen brengen. Belangrijker nog, wij kunnen ze sturen. De batterij die leegloopt kunnen wij opgeladen houden. De controlerende natuurwetten blijken net zo fundamenteel als de zwaartekracht. Het is geen vraag of KB werkt. Het is alleen nog de vraag: hoe passen wij het in het onderhavige geval zo toe, dat de inspanningen (kosten) minimaal zijn en de risico’s op storingen minimaal.

Kathodische bescherming tegen betonrot

Betonrot is het meest voorkomende probleem bij gewapend beton. In veel gevallen is kathodische bescherming onmisbaar bij een duurzame oplossing tegen betonrot. Lees meer over kathodische bescherming tegen betonrot 

Kathodische bescherming van beton

Beton is een heel stevig bouwmateriaal dat heel veel is toegepast in Nederland. Externe invloeden zoals zeewind en strooizout kunnen de kwaliteit van beton in de loop van de tijd negatief beïnvloeden. Kathodische bescherming biedt de mogelijkheid de toestand van het beton te verbeteren of preventief te beschermen. Lees meer over kathodische bescherming van beton

Kathodische bescherming kan principieel op twee manieren worden toegepast. Enerzijds bestaan er systemen die zijn gebaseerd op de toepassing van een onedeler materiaal (in de verdringingsreeks) dat het metaal beschermt, bijvoorbeeld zink dat zich opoffert voor het staal. Anderzijds bestaan er systemen die aangesloten worden op elektrisch vermogen en gebruik maakt van duurzame anodematerialen om het metaal te beschermen. Het eerste type noemen we galvanische KB, het tweede KB met opgedrukte stroom.

Galvanische kathodische bescherming (GCP)

Bij galvanische kathodische bescherming maakt men gebruik van een anode van een onedeler metaal van het te beschermen staal. Door de verbinding van deze twee materialen ontstaat er een natuurlijk potentiaalverschil. Hierdoor is geen externe stroombron nodig, de koppeling tussen de twee metalen vormt een soort batterij en zo vormt de anode zijn eigen stroombron. Lees meer over galvanische kathodische bescherming (GCP)

Kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom (ICCP)

Bij Kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom maakt ben gebruik van een stroombron om een potentiaalverschil aan te leggen tussen anode en kathode. Lees meer over kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom (ICCP)

Geeft u andere vragen of wilt u gebruik maken van onze diensten? neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Alle velden zijn verplicht
beschermings-criterium
beschermingscriterium
beton-corrosie
beton-roest
betonrot
beton-inspectie
beton-onderzoek
beton-schade
betonmetingen
beton-inspecteren
corrosie-van-de-wapening
monitoring-en-controle
potentiaalmeting
kb-en-monitoring
wapeningscorrosie
wapening-roest
betononderzoek
betonrot-behandelen
betonrot-controle-monitoring
roesten-beton
vloeronderzoek
roestend-betonijzer
putcorrosie
reparatie-betonrot
kathodische-bescherming-opleiding
kathodische-bescherming-cursus
chloride-meting
wapeningcorrosie
beton-inspectie-bedrijf
beton-onderzoeken
beton-schades
betonroest
betonschade
beton-beschermings-criterium
kathodische-bescherming-monitoring
vloer-onderzoek
betononderzoek-betoninspectie
chloride-in-beton
testpagina
nehobo-vloer inspectie-onderzoek manta-vloer inspectie-onderzoek kwaaitaal-vloer inspectie-onderzoek kwaaitaal-vloer herstel-reparatie manta-vloer herstel-reparatie nehobo-vloer herstel-reparatie Kathodische bescherming KB Beton Kathodische bescherming KB wapening wapeningsstaal